Forsker på klimastyring og ventilasjon i historiske bygninger

Bravida bidrar til ny forskning på de klimatiske forholdene i Historisk museum på Tullinløkka, sammen med Multiconsult og Kulturhistorisk museum (UiO). Prosjektresultatene skal presenteres på InART2024 Conference i juni.

Nyhet

Roland Lindenbeck og Linn Kristin Solheim (senioringeniør i avdeling for konservering ved Historisk museum).

– Forskningsprosjektet begynte som et samarbeidsprosjekt mellom Eiendomsavdelingen ved Universitetet i Oslo (UiO) og Kulturhistorisk museum og varte fra januar 2021 til november 2022, med meg og Linn Solheim som prosjektledere på vegne av UiO. Det første året var et forprosjekt for å bli kjent med byggets beskaffenhet og opptreden i ulike meteorologiske situasjoner der vi tok høyde for både publikumsbesøk og annen internbruk, sier seksjonsleder for rammeavtaler Roland Lindenbeck i Bravidas rørserviceavdeling i Oslo og Sandvika.

– Det andre året ble det utført en rekke ventilasjon- og kjølingstiltak, der Bravida Norge var en sentral aktør. Bieffekten av prosjektet er at jeg nå sitter som seksjonsleder på rammeavtaler i avdelingen som utførte tiltakene, sier Lindenbeck med et glimt i øyet

Klimaprosjektet handlet om hvordan man med naturlig ventilasjon og regulering av lufttrykk kan påvirke inneklimaet i en fredet bygningsmasse som er svært krevende å kontrollere. Klimastyring og stabile klimaforhold er avgjørende for bevaringen av museumssamlingene.

Preventivt vedlikehold og energisparing

Historisk Museum er bygget i Jugendstilen* og betraktes som Gesamtkunstwerk**. Bygningsmassen har et høyt lekkasjetall, som vil si at man bruker mye energi til å holde varmen og luftfuktigheten  stabil. Historisk museums samfunnsansvar er å formidle kunnskap av ulik materie og emner. 

– Det er soneinndeling i museet, og blant annet områder med organisk materie, metall og maling på trevirke. Det bemalte middelaldertaket fra Ål Stavkirke er et godt eksempel. Dette står som en fast installasjon i utstillingene og treverket krymper og utvider seg ettersom luftfuktigheten varierer. Blir klimasprangene utenfor tålegrensene på 40-60% relativ luftfuktighet (RF) klarer ikke malingslagene å følge med, og det oppstår skader og tap av maling. Formålet med vår forskning var å få kontroll på preventivt vedlikehold der vi også så på energibesparende tiltak, sier Lindenbeck.

Undertrykk inne

Prosjektet har blant annet skapt undertrykk i andre og tredje etasje av bygningsmassen for å trekke inn kald, tørr luft gjennom vinduet. Denne luften har blitt behandlet innendørs, ved å ha et undertrykk inne.

– Da sparer vi energi på luftbehandlingen, i motsetning til om vi skaper overtrykk inne og trykker ut varm og fuktig luft, sier Lindenbeck, og fortsetter:

– Varme og kjøling fungerte tidligere mot hverandre på Historisk Museum. Vi gikk inn på eksisterende anlegg og satte opp supplerende komponenter / installasjoner (basert på re-design), en reguleringsstrategi og funksjonsbeskrivelse, slik at varme og kjøling nå ikke fungerer mot hverandre slik det gjorde tidligere. Dette gjorde vi i den grad vi kunne gjøre det basert på de økonomiske midler. 

Kom inn «via kjøkkendøra»

Bravida kom inn i prosjektet via kjøkkendøra. I praksis betydde det at øvrige rammeavtaleleverandører fikk for mye av kontraktvolumet, slik at Campus Sentrum var pålagt å bruke Bravida. 

– Selv om jeg var pålagt til å bruke Bravida, var jeg veldig glad for det. Bravida opptrådde som en fremoverlent virksomhet som setter kundenes interesse som øverste prioritet. Dette blir særlig viktig for en eiendomsaktør som igjen har sluttkunden etter seg. Samarbeidet i prosjektet ble så tett at det føltes naturlig å søke på stillingen som seksjonsleder, sier Roland Lindenbeck med et stort smil.

Om InART2024 Conference

InART2024 Conference er en internasjonal konferanse som samler forskere innen konservering, kjemikere og andre museumsfag fra forskjellige deler av verden. Konferansen utforsker skjæringspunktet mellom kunst og teknologi gjennom workshops, paneldebatter og kunstutstillinger. Vårt tverrfaglige bidrag er viktig for å dele kunnskap om hvordan bygninger og ventilasjon har stor påvirkning på hvordan museene bedre kan ivareta sine samlinger. Prosjektgruppen presenterer sine resultater på konferansen den 6.6.24 og i en artikkel etter konferansen er avholdt.

** https://snl.no/jugendstil

** Betegnelsen Gesamtkunstwerk kan oversettes til «totalkunstverket». I denne sammenheng er det ment at kulturminner av ulike slag sammen med bygget går opp i en høyere estetisk enhet. (min forklaring på ordet)