Bravida Oslo Elektro Service bygger solcelleanlegg for Clarion Hotel The Hub’s takrestaurant Norda

Anlegget skal bidra til å redusere restaurantens utslipp med egenprodusert energi.

Nyhet Oslo Solceller

Midt i Oslo sentrum ligger Clarion Hotel The Hub, hvor de i 13. etasje jobber med å redusere utslippet på hotellkjedens restaurant - Norda.

For å realisere målet om å bli klimanøytrale innen 2030, har de ansatt Bravida Oslo Elektro Service til å montere solcellepaneler på fasadeveggene og det tekniske rommet i 14. etasje.

– Vi monterer solcellepanelene og fører strømmen til sikringsskapet i restauranten, sier prosjektleder i Bravida Elektro Service, Jonas Scharff.

Halvparten av solcellepanelene er spesiallaget for å passe inn, med rammer tilpasset av Trosterud Mekaniske.

Nytt konsept for solceller

Arbeidet er en del av Bravida Oslo Elektro Service sitt nye solcellekonsept, som de har utviklet det siste halvannet året.

– Konseptet baserer seg på enkel og rimelig installasjon av solceller for å gi kunden en start på reisen inn i det grønne skiftet. Vi oppdaget at kundene var mer motiverte til å starte litt, fremfor å begi seg ut på store og dyre prosjekter, forteller Lars Bruaset Kleppe avdelingsleder for Bravida Oslo Elektro Service.

– Småprosjekter som gjør bygninger mer bærekraftige er et godt steg i riktig retning. Det kan være vanskelig å dekke hele fasader i Oslo med solcellepaneler, så det å gjøre for eksempel en etasje grønn er veien videre, sier Scharff.

Takåker i hjertet av Oslo

På toppen av hotellet finner du en stor takåker, hvor Clarion Hotel The Hub tester en ny måte å dyrke bærekraftig og økonomisk mat på. Her dyrkes det grønnsaker og urter som forsyner restauranten med kortreiste råvarer.

– Vi har en egen åker på taket hvor vi dyrker grønnsaker og urter, og har bier som produserer honning. Hva er det neste steget for å være enda mer bærekraftig og bruke arealet på taket til? Da tenkte jeg at nå mangler vi bare solceller, sier bærekraftsansvarlig for The Hub, Iluta Skromane-Almo.

I tillegg til solenergi benytter restauranten naturgass for å minimere sitt CO2-avtrykk. Alle disse tiltakene støtter Strawberrys mål om å være helt utslippsfrie innen 2030.

– Vi valgte Bravida fordi de var mest engasjerte og lette å jobbe med. All innsatsen de har lagt inn og forslagene de har kommet med har vært til stor hjelp for oss og prosjektet, sier Skromane-Almo om samarbeidet.

Spesiallaget visualiseringsskjerm

Etter å ha vunnet frem prosjektet, valgte Bravida Elektro Service Oslo å involvere Bravida Oslo Service Automasjon.

– Tanken var å vise frem bredden i kompetanse som bor i Bravida, sier Kleppe.

For å synliggjøre energibesparelsen har Bravida Oslo Service Automasjon utviklet en visualiseringsskjerm for restauranten. Skjermen viser hvor mye strøm som produseres, forbruket, og hvordan dette reduserer CO2-avtrykket til restauranten.

– Visualiseringen gir gjestene innsikt i miljøpåvirkningen av å spise på en grønn restaurant, sier Espen Granås, avdelingssjef for Oslo Service Automasjon.

I tillegg til å vise gjestene miljøbesparelsene ved å spise på restauranten, gir det Clarion muligheten til å overvåke hvor mye energi restauranten faktisk bruker.