Fra båtflyktning til rørlegger i Bravida

Hdad kom til Norge som flyktning for 7 år siden med en drøm om å bli rørlegger. Nå har han bestått svenneprøven og lever drømmen i Bravida.

Nyhet Lærling Oslo

Etter en hektisk tid hvor Hdad Yemane Kidane har sjonglert skole, jobber og familie i et nytt land, har han endelig nådd målet han satte seg da han kom til Norge. Men veien dit har vært lang og utfordrende. Det hele startet da han og kona la på flukt fra hjemmet sitt i Eritrea.

– Vi reiste over Middelhavet med båt på vei til Italia. Vi visste ikke hvor reisen ville ta oss, og alt vi hadde var håpet om et bedre liv i Europa, forteller Hdad.

Etter et opphold på flyktningleir i Italia, fikk de asyl i Norge våren 2017. Den første tiden i Norge var utfordrende. Alt var nytt, og oppå det hele ble Hdad far for første gang.

– Rett ut fra asylmottaket fikk vi vårt første barn. Så kona hadde mammaperm mens jeg jobbet med introduksjonsprogrammet. Målet var å fullføre så fort jeg kunne for å starte på videregåendeutdanning og få jobb.

Som en del av introduksjonsprogrammet skulle Hdad ut i arbeidspraksis for å få et innblikk i arbeidslivet og kulturen. De fleste ender opp i dagligvarebutikker eller som renholdspersonell, men Hdad hadde andre ambisjoner.

– Det er vanskelig å finne lærlingplass som voksen, spesielt som rørlegger. Men jeg tok sjansen. Drømmen var å bli rørlegger. Jeg jobbet som det i Eritrea og ville bygge videre på den kunnskapen.

Lærevillig og ivrig fra dag én
Da han startet praksisen i Bravida jobbet han under avdelingsleder Ulf Ørjan Monsen. Han lot seg raskt imponere av Hdad.

– Da han kom til oss hadde han bare vært i Norge i et år, men var allerede god i språket. Han var lærevillig og ivrig fra dag én. Jeg merket at han brukte mye av fritiden sin til å lære seg mest mulig om hva ting het og forstå materiell og deler, forteller Ulf Ørjan og legger til:

– Han var ivrig på å komme seg ut blant de andre. Han var veldig godt likt, og det er ikke alltid enkelt som helt ny blant rørleggere.

Etter fullført praksis kunne han endelig si seg ferdig med introduksjonsprogrammet. Neste steg var videregåendeutdanning. Basert på det gode inntrykket han gjorde under praksisen, fikk han plass som voksenlærling i Bravida.

– Han ble kjempeglad da han fikk plass hos oss. Det var ingen selvfølge. Men med den faglige interessen han viste under praksisen var jeg utrolig heldig som fikk ta han imot som lærling.

Å jobbe tett på Hdad har gjort inntrykk på Ulf Ørjan. Ikke bare fordi han var en dyktig lærling, men fordi han har vist en enorm viljestyrke for å komme dit han er i dag. 

– Reisen han har vært på og det han har gått gjennom har satt ting i perspektiv for meg. Det får deg til å tenke litt på hvordan man selv har det.

Oppnådd drømmen
Det å få lærlingplass var en milepæl for Hdad, men selv om han var et skritt nærmere å realisere drømmen om å bli rørlegger, var tiden som lærling svært hektisk.

– Jeg er veldig fornøyd med tiden som lærling i Bravida. Kollegene mine hjalp meg, og jeg fikk god oppfølging. Vi var som en familie. Men det er vanskelig å få ting til å gå rundt med kun lærlinglønn, så jeg var nødt til å jobbe dobbelt for å forsørge familien min, forteller Hdad.

– Det har vært travelt å balansere alt. Skole, økonomi, og familieliv har krevd mye. Samtidig har tankene mine vært hos familien min i Eritrea og hvordan de har det. Men hvis man har en plan er alt mulig.

Syv år etter han kom til Norge har han endelig oppnådd drømmen. I mars kunne han feire bestått svenneprøve og sertifisering som rørlegger. Nå begynner brikkene endelig å falle på plass.

– Nå som jeg har nådd målet klarer jeg meg med bare en jobb. Kona er snart ferdig med opplæringen sin og vi har fått barn nummer to. Ting har blitt mye bedre nå.

Etter å ha bestått svenneprøven ringte en ekstatisk Hdad til mannen som hjalp ham på veien.

– Jeg synes det er utrolig gøy å følge Hdad. Han får gode skussmål over hele linja, deler Ulf Ørjan stolt, og legger til:

– Bravida som en stor bedrift må åpne døra og gi folk som Hdad muligheter. Vi tjener jo bare på det. Nå har vi en kjempegod ressurs som jobber hos oss.

Vi heier på Hdad og gleder oss til følge med på fortsettelsen.