Guruen fra Skui

«Vær nøye. Følg prosedyrene. Sjekk at alt er i orden og ta en siste gjennomgang av arbeidet du har gjort før du går ut av døra.» Slik lyder Trond Smestads første bud for en god rørlegger. Selv påberoper han førti års erfaring.

Nyhet Bravida Norge

Tekst og foto: Arne Danielsen

 

Godt rørleggerarbeid holder som regel tett, mens slurvete rørleggerarbeid ofte fører til lekkasjer. Så enkelt kan det uttrykkes. Arbeidet er enten i orden eller ikke, noen mellomting finnes ikke. Slurv kan være fatalt.

Allsidig praksis

62-åringen tok svenneprøven for førti år siden, og skrur fortsatt. Han har jobbet på prosjekter og anlegg som rørlegger og bas, har hatt sin arbeidsplass i mange kjente bygg i Oslo-regionen, som Holmenkollen Park Hotell, Sandvika Storsenter, Nasjonalbiblioteket og Operaen.

Trond Smestad vokste opp på Skui i Bærum og startet sin yrkeskarriere hos Ingeniør Kielland Juul, et rørleggerfirma som siden ble kjøpt opp av Oras AS som altså igjen ble en del av Bravida. Smestad har dermed arbeidet førti år uten å bytte jobb, og er til daglig å finne hos Bravidas avdeling i Sandvika.

Før jobbet vi mest med kobber, nå er det rør i rør som gjelder, forteller veteranrørlegger Trond Smestad

Mangleruno?

-Kanskje ikke så mange rørleggere over seksti som fortsatt skrur?
-Tja, noen er det vel. Nå har jeg jo blitt så gammel at jeg kan gå av om jeg vil, men har ei kone som er litt yngre enn meg og er innstilt på å fortsette en stund til. Tida vil vise hvor lenge.

-Rørlegging er fysisk, så da må du ha passet godt på deg selv?
-HMS er viktig. Jeg tar alltid på meg vernesko før jeg drar hjemmefra og beholder dem på hele dagen. Om jeg ser noen uten, spør jeg alltid «Mangleruno?» En lærling jeg hadde med satte opp trappa forkjært, og da var det viktig å påpeke at om vedkommende falt ned derfra, ville det oppstå skade. Det er lurt å tenke seg om.

-Du har altså sluppet billig unna?
-Jeg sydde 3-4 sting i læretida, og har ellers klart meg bra. Men må innrømme at det har vært nære på noen ganger, som da kniven glapp da jeg skulle kutte strips. Arbeid med vinkelsliper kan også være skummelt, men heldigvis så bruker vi ikke den så ofte lenger. Kutthansker er også smart, men ofte vanskelig å arbeide med. Vi har heldigvis fått bedre og sikrere verktøy og hjelpemidler.

Andre typer

Trond Smestad forteller at faget har blitt stadig mer teknisk og innrettet mot miljø. Rørleggerne har også blitt en litt annerledes flokk enn tidligere, påpeker han.
-Da jeg startet opp var gjennomsnittsalderen 32, nå er den nok atskillig høyere. Og tidligere var søkerne folk som hadde bestemt seg for å bli rørleggere, nå har skolesystemet gjort søkermassen mer assortert, for å si det sånn.

Han har selv drevet mye med opplæringsarbeid, hatt med mange lærlinger og sitter i prøvenemnda. Fortsatt har han med lærlinger.
-Da er det å stå ved siden av dem og få dem til å gjøre det riktige under oppsyn av meg. En periode driver de med hamping og andre enklere oppgaver, og så slipper jeg dem til mer og mer etter hvert.

Siden han nå er servicerørlegger med mye småoppdrag, kan det være et problem at ikke lærlingene hans alltid får prøvd seg allsidig nok. Lærlingene trenger også å være med et par større prosjekter.
-Helst vil vi ha folk som folk som har en viss bakgrunn fra skolen, eller som har vært utplassert her og fått kjent på hva faget handler om. Noen viser seg dessverre som litt håpløse, tror at ting gjør seg sjøl. Så er det andre som viser seg veldig gode.

Opptrer selvstendig

-Hva karakteriserer det beste rørleggertalentet?
-De beste sitter borti gangen her (latter). Avdelingssjef Jan Erik startet som voksenlærling, og teamleder Otto var i sin tid lærling hos meg. Så må vi ikke glemme Benjamin, som nå er rørlegger på Troll-stasjonen ved Sydpolen. Det som kjennetegner de virkelig gode, er at de opptrer selvstendig fra dag to.

Sier Trond Smestad, som selv fikk sine første selvstendige oppdrag etter kun ett år i læra. Nå er han regnet som en autoritet innen sanitær, sprinkler, varme og kjøling. Også innen medisinsk gass har han solid kompetanse og arbeidserfaring.

Tidligere omtalte avdelingssjef Jan Erik Herregarden forteller at Trond Smestad er så kunnskapsrik at han går under navnet «Guruen» blant de andre rørleggerne i avdelingen.
-Han er glad i å jobbe, og lærlingene får brynt seg da han stiller klare krav til dem. Om de ikke tar ansvar og er aktive så gjør Trond alltid jobben selv, forteller Herregarden.

Tre kjappe: 

-Bærumsgutt?
-Ja, men fra bondelandet på Skui, der stilen er røffere og språket atskillig breiere enn lenger øst i kommunen.

-Hockeyspiller? 
-Mange rørleggere og håndverkere spiller ishockey. Jeg vokste opp rett ved banen til vårt lokale lag Jutul og våkna opp av puckene som smalt i vantet. Litt fotball ble det også, inntil jeg tok korsbåndet for noen år siden.

-Pandemi? 
-Vi bygde hytte i Bagn i Valdres for noen år siden, og hytta har blitt tilfluktstedet vårt under koronaen. Kona har hatt hjemmekontor der i flere uker, og selv drar jeg opp så ofte det byr seg en anledning.