Ny Jotun-heim i Sandefjord

Alle vi treffer i Sandefjord synes det er fantastisk flott at Jotun fabrikker bygger sitt nye konsern- og FoU-senter på brygga der det verdensomspennende malingseventyret startet.

Nyhet

Tekst og foto: Arne Danielsen
Publisert i Bravisen 4/2018


Hans Petter Leifsen i BravidaJotun kunne sikkert tenkt annerledes. De kunne etablert seg i Pune i India eller i Busan i Sør-Korea, der de har moderne fabrikker, og sikkert helt andre bygge-kostnader. Eller de kunne ha oppført en usexy kasse ved E18, sikkert til halvparten av prisen.

I stedet valgte de området der Odd Gleditsch etablerte sin farvehandel i 1920 og Jotun Kemiske Fabrik seks år senere til å oppføre et majestetisk, men kostbart nybygg.

Hans Petter Leifsen i Bravida


Utsikt mot innseilingen

Til gjengjeld får de ansatte en fantastisk utsikt over innseilingen, og en del passasjerer vil antakelig myse mot sola som speiler seg i glassrutene, nikke og utbryte: Her ligger bedriften som har levert den malingen som har gjort at landemerker som Eiffeltårnet, Burj Kalifa i Dubai og vår egen Holmenkollbakke står der vakre og værbestandige.

"Bravida er i full gang med å levere alt fra høyspent, 
elektro og tele/data til brannvern og sikkerhet, en 
kontrakt verdt mer enn 70 millioner kroner."

Nybygget ligger vegg i vegg med eksisterende hovedkontor, og skal blant annet inneholde informasjonssenter, auditorier, kantine og laboratorier. Til sammen skal det romme 650 ansatte. Innflyttingen skal etter planen skje i 2020.

Lang og god

Alle vi treffer i Sandefjord synes det er fantastisk flott at Jotun fabrikker bygger sitt nye konsern- og FoU-senter på brygga der det verdensomspennende malingseventyret startet.Bravida er i full gang med å levere alt fra høyspent, elektro og tele/data til brannvern og sikkerhet, en kontrakt verdt mer enn 70 millioner kroner. 

- Dette var bare et prosjekt vi bare skulle ha, forteller Bravidas regionsdirektør øst, Øyvind Hagen.

Alle vi treffer i Sandefjord synes det er fantastisk
flott at Jotun fabrikker bygger sitt nye konsern-
og FoU-senter på brygga der det verdens-
omspennende malingseventyret startet.


Bravida har i flere år vært leverandør av elektrotjenester til Jotun, og fikk se de første tegningene til prosjektet i januar 2015.

- Jeg var ikke med da vi regnet på jobben, men kom inn tidlig. Det har vært en lang og god prosess, men med betydelige utfordringer fra første dag, sier prosjektleder Geir Thorstensen hos Bravida Sandefjord.

Girer opp

Logistikkutfordring med store trailere som må Hans Petter Leifsen og Ole Østby. rygge inn mellom bygg og bryggekant.Bravisen treffer Hagen og Thorstensen på riggen utenfor nybygget, de kommer direkte fra møte med byggherren hvor de i sammen har gjort opp status og klarert en ny framdriftsplan etter at prosjektet har vært rammet av betydelige forsinkelser.

Logistikkutfordring med store trailere som
må rygge inn mellom bygg og bryggekant.


- Nå skal vi gire opp produksjonen, liksom starte litt på nytt og sette på en del nye folk, sier Thorstensen.

Kontrakten er regulerbar, derfor er det ikke mulig å være mer presis, men kalkulert arbeidsmengde utgjør omtrent førti tusen timer.

Flere avdelinger

Hans Petter Leifsen og Ole Østby.Nå i høst var om lag 25 bravidianere i arbeid på anlegget, som er et samarbeid mellom Bravidas elektroavdelinger i Sandefjord og Telemark. Mellom januar og mars vil bemanningen være på topp.

Hans Petter Leifsen og Ole Østby i Bravida


- Da vil vi fly inn 5–6 montører fra Bergen. Det er sånne ting som gjør det fint å være ansatt i Bravida. Markedet svinger, og når det er lite å gjøre ett sted, kan det være mye et annet. Om man da er villig til å flytte litt på seg, finnes det ofte jobb, forklarer Thorstensen som er svært fornøyd med teamet på arbeidsplassen.

- Blandingen av folk fra ulike avdelinger går fint, alle er interessert i at prosjektet skal gå bra og er åpne for nye og bedre måter å løse oppgaver på. Her er en lett tone og alle ønsker å levere fra seg et godt arbeid, poengterer prosjektlederen.

Jørgen Skalleberg Dag Bjerkelo Johansen Seweryn Philip Roznowski

Fra venstre: Jørgen Skalleberg, Dag Bjerkelo Johansen, Seweryn Philip Roznowski.


Overlappende tårn

Bygget byr på mange utfordringer. Her er flere tårn som overlapper hverandre, er inntil, oppå og delvis inni hverandre, med både laboratorier og kontorer, dessuten med anlegg som allerede er i drift.

Bygget ligger trangt plassert mellom havet og fjellet, og eneste atkomsten for store trailere har vært å rygge inn langs bryggekanten. Da Bravisen besøkte anlegget var kraner i ferd med å montere prefabrikerte fasademoduler. I og med at bygningskroppen nå for det meste er oppe, avtar heldigvis transporten av store kolli.

- Jeg var med på å bygge Barcode i Oslo, og vi hadde de samme utfordringene der, forteller Thorstensen.

Erlend Michael Samuelsen Seweryn Philip Roznowski og Ole Østby

Fra venstre: Erlend Michael Samuelsen, Seweryn Philip Roznowski, Ole Østby.


Fagrere enn sol

Jotun-heim og Gimle på samme sted klaffer kanskje ikke helt for dem med kjennskap til norrøn mytologi, men pytt pytt.

Gimle var storsalen i Åsgard, og beskrives i Voluspå som det vakreste stedet på jord:

Fagrer’ end sol
sal ser hun staa
med guld tekket
i Gimle hist:
der skal skyldfri
skarer bygge
og livsens tid
lykke nyde.

Sandefjord er kjent for sine vikingskip. Når Jotuns nybygg står ferdig i 2020, vil byen smykkes av enda et landemerke med dype røtter. Og Bravida-montørene vil kunne slå seg på brystet og erklære at «dette var jeg med på å bygge».