50 ÅR SOM RØRLEGGER I ORAS

Å være ansatt 50 i år i ett og samme selskap hører i dag til sjeldenheten. Like fullt har Robert Berntsen vært ansatt i Oras siden 11.9.1967.

Pressemelding

– Jeg begynte rett i læra uten yrkesskole. Den gangen hadde vi en ordning som het Lærlingskolen hvor det inngikk seks måneder ren teori i læretida. Timelønna var svimlende kr 5,05 i timen og lønna kom i gjennomsiktig papirpose og lønnsstrimmel. Ikke lett å holde lønna skjult den gangen, spøker Robert.

Robert begynte som læregutt på Sonja Henie-museet på Høvikodden i 1967, og etter det fulgte oppdrag på mange kjente signalbygg rundt Oslo. Han har vært med å bygge studentblokkene på Sogn, Biologibygget på universitetet på Blindern, Postgirobygget og Veritas-senteret. Ett bygg er han likevel fortsatt nært knyttet til. EB (i dag ABB) bygget nytt hovedkontor på Billingstad utenfor Oslo. Som kollegaene spøkefullt sier det; Robert dro til EB-bygget en dag og ble der i 38,5 år. Nå var det riktignok ikke ett oppdrag. For eiendomsdriftavdelingen til ABB (nå en del av Caverion) leide Robert til service på andre bygg også, så som Ericsson- og Elopak-bygget for å nevne noen.

På spørsmål om HMS på 60-tallet svarer Robert; – Det begrenset seg til hjelm og vernesko. Da jeg startet i faget laget vi blystøpte soilskjøter ute på anlegget. Vi slet oss opp trapper med bøtter av sydende bly. Det hadde vel ikke passert i dag. I dag er det heldigvis fokus på HMS, samtidig som større bruk av plast har gjort arbeidet en del lettere. Det har også vært en rivende utvikling på verktøyfronten. Om jeg ba en lærling hente lenketang og sprengkutter i dag, er det vel en stor sjanse for at lærlingen kommer tomhendt tilbake, avslutter Robert.

Den vitale rørleggeren har på ingen måte stagnert faglig. I dag er han spesialisert på forebygging av Legionella i vannanlegg.