Er strømregningen litt dyr om dagen?

I en tid hvor strømprisene er rekordhøye, kan det være lurt å være bevisst over sitt eget strømforbruk. Det er nemlig mye penger å spare! Ekspertene forventer høye strømpriser frem til påsken. Selv om dette ikke er så lenge til, kan det være greit å være forberedt til en neste sesong med høye strømpriser. Her har vi samlet noen smarte tips som du kan benytte deg av i hjemmet for å redusere energiforbruket i boligen din.

1. Balansert ventilasjon

Det er ingen tvil om at flere vil benytte seg av hjemmekontor fremover. Av den grunn er det ekstra viktig at man har tilgang til frisk og god luft hjemme. Det har seg slik at inneluften er mer forurenset enn uteluften, og dårlig innemiljø kan utløse hodepine, trøtthet, allergier, astma osv. For å oppnå godt inneklima i nyere/rehabiliterte boliger uten balansert ventilasjon, må det faktisk luftes kraftig 2–3 ganger om dagen ved å åpne vinduer og dører i 5–10 minutter. 

Et balansert ventilasjonsanlegg, sammen med en varmegjenvinner, fungerer kort forklart slik at frisk luft blir hentet inn, mens gammel forurenset luft blir ført ut. I løpet av denne prosessen blir varmen fra den forurensede lufta gjenvunnet i den nye tilførte lufta. På denne måten beholder man varmen i boligen, slipper inn frisk luft og får fjernet den forurensede lufta. 

Ved installasjon av balansert ventilasjonssystem i et hus fra 70-tallet på 150 kvm, reduserer man energibehovet fra 50 til 14 kWh/kvm per år. Dette tilsvarer en besparelse på 5 400 kWh per år, gitt at huset er ventilert iht. forskriftskrav. I tillegg får man ENOVA-støtte på hele 10 000 kr!

2. Luft-til-luft-varmepumpe

Hvis huset ditt ikke har et vannbåret varmeanlegg, og du varmer det opp med ren elektrisitet, vil en luft-til-luft-varmepumpe være en god investering for deg. Kort fortalt fungerer en slik varmepumpe ved at en pumpe henter luft utenfra og utvinner energien til å varme opp boligen. På denne måten varmer man effektivt opp huset på kalde dager, samt sørger for et godt inneklima! I tillegg kan man kjøle ned huset på varme dager. En luft-til-luft-varmepumpe kan gi en besparelse på rundt 5 000 kWt, noe som kan en årlig kostnadsbesparelse på rundt 6 000 kroner. Med en levetid på 10 år, og en kostnad fra 15 000–35 000 kr, er dette en investering som tilbakebetaler investeringen.

På de kaldeste dagene derimot, kan det være behov for ekstra varme. Effekten vil bli noe lavere om temperaturen går ned mot rundt 25 minusgrader. På slike dager anbefales det å sette på noen panelovner eller fyre i peisen i tillegg.

3. Få en energirådgiver 

Er du ute etter å gjøre huset ditt energieffektivt, men er ikke sikker på hva du skal gjøre? En energirådgiver vil gi deg gode tips, samt hjelpe deg med å innfri andre ENOVA-støttede energitiltak. På denne måten får du ekspertråd på hvilke tiltak som er mest gunstige, basert på ditt budsjett og dine ønsker! En personlig energirådgivning koster deg 11 000 kr, men du får 5 500 kr støttet fra ENOVA. Om man ønsker termografering i tillegg, er prisen på 17 000 kr, men man får tilbakebetalt hele 7 500kr.

4. Etterisolering

Etterisolering av bygget er et av de tiltakene som gir best effekt i forhold til investeringen, og er kanskje det tiltaket man først bør vurdere. Om du har planer om å utføre oppgraderinger på huset, vil etterisolering i tillegg være en god investering.

Mange eldre hus har kalde loft, noe som resulterer i høyt varmetap. Å etterisolere kaldt loft er en relativt enkel oppgave som ikke innebærer store inngrep. Ved å etterisolere loftet, kan man unngå varmetapet, og bidra til å redusere energiforbruket.

5. Termografering

Termografering, eller termografi, er en metode for å lese temperaturer på en overflate. Alle objekter eller flater avgir infrarød stråling. Ved hjelp av et termokamera kan strålingen leses og omregnes til temperaturer. Den største fordelen med termografering er at man kan lese temperaturer med stor nøyaktighet, på avstand og uten berøring av overflaten. Ved hjelp av disse bildene kan man identifisere hvor det er mest aktuelt å gjøre tiltak for å redusere varmetapet. Man kan blant annet avdekke manglende isolasjon og/eller luftlekkasjer i konstruksjonen, og finne rekke andre uregelmessigheter i bygningskroppen. I tillegg bistår flere kommuner med støtteordning ved termografering, noe som gjør dette til en god investering før man går i gang med oppgraderinger, som etterisolering.

6. Varmegjenvinning av gråvann

Dusjvann, avløpsvann, klesvask og så videre er ofte varmt når det forlater boligen. Ved å installere en varmegjenvinner som gjenvinner varmen fra gråvann og bruker det til å varme opp kaldt vann, kan man spare energi og penger til oppvarming av varmtvann. Her kan man kan spare opptil 40 %. For en familie med et årsforbruk på 5 000 kWh i oppvarming av vann, vil man redusere dette til ca 3 000 kWh.

Tiltaket kvalifiserer til støtte fra Enova på 2 500 kr og vil koste mellom 5 000 og 40 000 kr totalt, avhengig av type løsning.

Vi har også samlet noen råd til deg som bare ønsker å bli flinkere på energieffektivitet eller sette i gang noen gratis tiltak med en gang! 

Mange har kanskje anlegg og systemer som fungerer ypperlig, men sitter med dårlige energivaner. Har du noen dårlige vaner? Man kan bli flinkere på mange vaner, noe som vil resultere i redusert energiforbruk. Her kommer Bravidas topp 5 tips.

1. Skru av lyset etter deg

Når man ikke oppholder seg i rommet, er det ingen grunn til å ha lyset på!  Unødvendig bruk av lys øker energiforbruket, samt reduserer pærens levetids. Et annet tiltak kan også være å investere i LED-pærer om man fortsatt bruker gamle halogenpærer.

2. Luft intensivt 

Det er mye bedre å lufte kjapt og intensivt et par ganger i løpet av dagen istedenfor å ha vinduet på gløtt gjennom hele dagen. Man trenger ikke å lufte lenge før man har fått tilført tilstrekkelig med ny luft til neste omgang. Om man har vinduet/døra på gløtt vil taket, veggene og gulvet bli kaldt. Dette resulterer i at det tar lengre tid før rommet blir oppvarmet, noe som bidrar til høyt strømforbruk.

3. Senk temperaturen

Å senke temperaturen med 1 grad kan gi en kostnadsbesparelse på hele 5 %. Av den grunn kan det være smart å kle seg litt varmt istedenfor å skru opp temperaturen.

4. Vask med full maskin

Fyll vaskemaskinen og oppvaskmaskinen helt før du setter den på. En full maskin bruker like mye energi som en halvfull maskin. Av den grunn er det taktisk å ha en full maskin!

5. Kortere dusj

Det går mye energi til oppvarming av varmtvann. Å korte ned dusjen med noen minutter kan spare deg store summer! I tillegg, om man ønsker å gjenvinne dusj, klesvask, oppvask og matlagginsvannet, kan man investere i varmegjenvinning avgråvann. På denne måten sparer du energi på oppvarming av vann!

Ta kontakt med oss!

Gå til kontaktsidene våre og ta kontakt med din nærmeste avdeling for å høre hva vi kan hjelpe deg med.